ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 

Την Μεγάλη Τετάρτη στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Η Οδός Πειραιώς” έγινε αναφορά στην ίδρυση του Μουσείου, παρουσιάστηκαν πλάνα από τους εκθεσιακούς χώρους και δηλώσεις του Προέδρου του Μουσείου κ. Μανώλη Φωτόπουλου:

  • Για το πώς δημιουργήθηκε το Μουσείο
  • Για την ιστορία των ΣΑΠ-ΕΗΣ-ΗΣΑΠ
  • Για την οδό Πειραιώς και τον φόρο που πλήρωναν τα οχήματα για να περάσουν και να πάνε στην Αθήνα
  • Για τα υπνωτήρια του Σταθμού Πειραιά στα οποία διανυκτέρευαν οι εργαζόμενοι στην κίνηση, οι οποίοι είχαν τελευταίες και πρώτες πρωϊνές βάρδιες, γιατί τις εποχές εκείνες δεν υπήρχαν υπηρεσιακά λεωφορεία, ΙΧ, ταξί ή άλλα μεταφορικά μέσα για να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου αναφέρθηκε ακόμα για τα συσσίτια της Κατοχής που λειτουργούσαν στους χώρους του Εργοστασίου και έκανε την ευχή να μην αξιωθούν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων να ξαναζήσουν τέτοιες μαύρες εποχές και πολλά άλλα τα οποία δεν προβλήθηκαν.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα και με ιστορικές αναδρομές εκπομπή της ΕΡΤ1 ακούστηκαν πάρα πολλές μαρτυρίες εργαζομένων για τα εκατοντάδες εργοστάσια και βιοτεχνίες που βρισκόντουσαν στην οδό Πειραιώς και τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν αλλά και για τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.

Σημείωση:

“ Όπως αναφέρει στις σημειώσεις του ο αείμνηστος Σωτήρης Χαίρης τα πρώτα υπνωτήρια κατασκευάστηκαν το 1905. Ενώ τα νεώτερα το 1928 και τα οποία βρίσκονται πάνω από το Σταθμαρχείο Τάξεως στον Πειραιά. Κατά πληροφορίες παλαιότερων συναδέλφων σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται την δεκαετία του 1950 και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως βοηθητικοί χώροι από την ΕΛΜΕΣ. Σήμερα είναι χώροι αχρησιμοποίητοι.”