ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΗ
του Προέδρου του Μουσείου και πρώην Πρόεδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ,
Μανώλη Φωτόπουλου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων ΣΑΠ-ΕΗΣ-ΗΣΑΠ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, για δεύτερη συνεχή χρονιά απένεινε το βραβείο Κώστα Δεληγεώργη, σε δύο μαθήτριες της Γ' Τάξης του Γυμνασίου Σμίνθης στην Ξάνθη, οι οποίες αρίστευσαν στις σπουδές τους τη σχολική περίοδο 2014-2015.
Ο Κώστας Δεληγεώργης για 11 χρόνια ήταν Διευθυντής του Γυμνασίου Σμίνθης και χάρη σε αυτόν, όταν το 2006 επισκέφτηκε μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες το Μουσείο στα πλαίσια της εκπαιδευτικής-ψυχαγωγικής εκδρομής του σχολείου, μας δόθηκε η δυνατότητα να μάθουμε για την ξεχασμένη από την πολιτεία αυτή περιοχή και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι μαθητές και οι μαθήτριες, αλλά και οι κάτοικοί της.
Θα μείνουν αξέχαστες όχι μόνο οι επισκέψεις του Σωματείου μας στην Σμίνθη, αλλά και οι βραβεύσεις των μαθητών οι οποίες πραγματοποιούντο μέσα σε μία χαρούμενη και εορταστική ατμόσφαιρα με παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς και τραγούδια στο προαύλιο του σχολείου, αλλά και οι βοήθειες που πρόσφεραν απλόχερα, όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι και η Διοίκηση της Εταιρίας ΗΣΑΠ Α.Ε., ανταποκρινόμενοι στο Κίνημα Αλληλεγγύης που είχαμε δημιουργήσει στο Σωματείο και το είχαμε ονομάσει «ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».
Συγκεντρώναμε ρούχα, τρόφιμα, βιβλία, παιχνίδια και χρήματα για τις εκδρομές του σχολείου, γιατί η πολιτεία όχι μόνο τους είχε ξεχάσει, αλλά τους είχαν κόψει ακόμα και τις επιχορηγήσεις των εκδρομών.
Φαίνεται ότι κάποιοι δεν ήθελαν τα παιδιά να μάθουν για την ιστορία της Βεργίνας, των Θερμοπυλών, να δούνε την Αθήνα, τον Πειραιά, την Ακρόπολη και άλλα Μουσεία.
Να πάνε στη Βουλή, στο Πλανητάριο και να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο.
Όπως δεν ήθελαν να δώσουν τη δυνατότητα σε πολλούς από τους μαθητές και τις μαθήτριες να δούνε ακόμα και την θάλασσα που δεν την είχαν δει ποτέ, αλλά και να ταξιδέψουν με πλοία.
Αυτή την χαρά και αυτές τις εμπειρίες για χρόνια, με την συνεργασία και την ειλικρινή φιλία του Κώστα Δεληγεώργη και στον βαθμό που μπορούσαμε την προσφέραμε, γιατί το Σωματείο μας δεν βοηθούσε μόνο στο να πραγματοποιηθούν οι εκδρομές στην Αθήνα, αλλά πήγαμε τα παιδιά στην Αίγινα και στον Ναό της Αφαίας, στον Ισθμό της Κορίνθου, στους Αρχαιολογικούς χώρους στις Μυκήνες και στο Ναύπλιο.
Τέλος τα παρουσιάσαμε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτριο Σιούφα, ο οποίος μας είχε υποδεχτεί με κάθε επισημότητα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής και με εντολή του και έξοδα της Βουλής, η εκδρομή του σχολείου την επόμενη χρονιά είχε γίνει αεροπορικώς μέσω Αλεξανδρούπολης στην Αθήνα και διέμεναν στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.
Προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος που μου δόθηκε η δυνατότητα μέσα από τον θεσμικό μου ρόλο ως Πρόεδρος του Σωματείου και με την βοήθεια και ενεργό συμπαράσταση όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να βοηθήσουμε τον ξεχωριστό αυτόν δάσκαλο, γιατί ο Κώστας Δεληγεώργης δεν περιόριζε την δράση του και την προσφορά του μόνο στις τάξεις του σχολείου.
Ο Κώστας Δεληγεώργης γύριζε όλα τα χωριά της περιοχής και παρακολουθούσε από κοντά το πώς ζούνε και πώς διαβάζουν τα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια, πολλά από τα οποία οι γονείς τους με δυσκολία τα έστελναν στο σχολείο.
Ήταν ένας άξιος λειτουργός της δημόσιας εκπαίδευσης που του αξίζει κάθε τιμή, γι' αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου ομόφωνα θέσπισε το βραβείο ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΗ.
Ο Κώστας Δεληγεώργης ύστερα από 35 χρόνια εργασίας:
5 χρόνια στα Ελληνικά σχολεία στην Γερμανία,
6 χρόνια Συντονιστής Εκπαίδευσης στην Πρεσβεία της Γερμανίας,
13 χρόνια σε διάφορα σχολεία της Ξάνθης,
11 χρόνια στο Γυμνάσιο Σμίνθης που πήγε με δική του επιλογή, σήμερα έχει ενταχθεί στον χώρο των συνταξιούχων, απολαμβάνοντας όπως και εμείς την σύνταξή του, χωρίς όμως να ξεχνάει τα παιδιά του Γυμνασίου Σμίνθης, αλλά και τους φίλους του συνταξιούχους των ΗΣΑΠ, όπως και εμείς δεν πρόκειται να τον ξεχάσουμε.
Σημείωση:
Το Σωματείο μας στα 18 χρόνια που ήμουν Πρόεδρος εκτός από τους Πομάκους και τους μαθητές του Γυμνασίου Σμίνθης, είχε προσφέρει βοήθεια: σε ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, χρήματα:
α) Στους Κούρδους που είχαν εγκατασταθεί στην Πλατεία Κουμουνδουρου.
β) Στους σεισμόπληκτους της Καλαμάτας.
γ) Στον Λαό της Σερβίας.
δ) Σε Ιδρύματα, Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία.
Μια συμπαράσταση και βοήθεια αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο που είχε καταξιώσει Πανελλήνια το Σωματείο μας για τις ενέργειες του αυτές.
Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από το 1992 έως το 2010 το Σωματείο μας βράβευε συνεχώς τους αριστούχους μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, παιδιά συνταξιούχων και εργαζομένων των ΗΣΑΠ σε εκδηλώσεις ιδιαίτερα ξεχωριστές στις αίθουσες του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ.
Οι σελίδες του «Ηλεκτρικού», στα 100 τεύχη της κυκλοφορίας του είναι γεμάτες από τις δραστηριότητες αυτές.

Πειραιάς 10 Νοεμβρίου 2015

Ο Πρόεδρος του Μουσείου
Μανώλης Φωτόπουλος

Κοινοποίηση:
α) Κώστα Δεληγεώργη Μαρτίνο Φθοιώτιδας
β) Σύλλογο Διδασκόντων Γυμνασίου Σμίνθης
γ) Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης
δ) Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ Ξάνθης
ε) Εφημερίδα «Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος»